Vad händer när sex drivna gymnasietjejer ser möjligheter i något vi andra slänger? Jo, då föds BloomBoost – ett UF-företag från Västerviks Gymnasium som förädlar vanliga kaffesump – till naturlig växtnäring.

Kan man skapa en grönare framtid med hjälp av – kaffesump? Klart man kan!

Med hjälp av kaffesump från lokala verksamheter omvandlar UF-företaget BloomBoost UF
vanlig kaffesump till naturligt gödsel.

– Idén föddes när vi diskuterade vardagliga miljöproblem och insåg hur mycket kaffesump som slängs varje dag, på kaféer, skolor och hemma i köket. Samtidigt visste vi att kaffesump är naturligt näringsrik och kan göra stor nytta i jorden – där väcktes fröet till vår affärsidé!

– Vi ville skapa en produkt som inte bara är ekologisk utan också främjar cirkulär ekonomi. I en tid där klimatkrisen blir allt mer påtaglig kände vi att det var vår tur att bidra , säger Diba Moshiri, ekonomiansvarig.

BloomBoost har en tydlig vision: att skapa ett snyggt, ekologiskt och återvunnet gödselmedel för både stadsodlare och trädgårdsfantaster.

– Vi ville visa att hållbarhet inte behöver vara svårt eller tråkigt. Det kan vara smart, snyggt – och lukta kaffe, skrattar VD:n Liza Wiman, 19.

Hittills har tjejerna samlat in över 130 kilo kaffesump, vilket motsvarar otaliga koppar kaffe, från skolor och kaféer. Av det har över 200 påsar färdig växtnäring producerats. Varje påse innehåller noga torkad, behandlad och paketerad växtnärning som ger växter en naturlig boost av kväve, kalium och andra näringsämnen, med kärlek till både växter och miljö.

Priserna har inte låtit vänta på sig, företaget har hyllats – ordentligt. Under UF-året har de kammat hem hela sex priser, bland annat både ”Årets ekologiskt hållbara UF-företag” och ”Årets vara” på SM-nivå. Dessutom blev Liza prisad för sitt driv och engagemang som ”Årets unga ledare”.

– Att få stå på scen och ta emot priser på både regional och nationell nivå har varit
en overklig, men väldigt fin upplevelse. Det bekräftar att vår affärsidé inte bara är hållbar och genomtänkt, utan också relevant och inspirerande. Det har gett oss ännu mer energi och motivation att fortsätta utveckla BloomBoost, både som företag och som team, säger hon. Responsen från kunderna har också överträffat alla förväntningar.

– Vi trodde att det kunde vara en utmaning att sälja gödsel gjort av kaffesump, men responsen har varit helt fantastisk! Människor har inte bara varit nyfikna utan genuint intresserade av att testa produkten. En gång sålde vi över 100 påsar på en enda dag. Det var ett riktigt ’wow’-moment! Resan har inte alltid varit spikrak, utan även bjudit på lärdomar.

– Vi började utan lokal och fick snabbt lära oss att kaffesump möglar om man inte torkar den direkt, så vi behövde hitta effektiva sätt att hantera det. Vi har också lärt oss mycket om prissättning; vi började för lågt men insåg att vi behövde justera upp priset för att gå runt ekonomiskt. Att hitta balansen mellan hållbarhet, kvalitet och lönsamhet har varit en viktig lärdom, berättar Ella Lindahl Brolin, ansvarig för produktion och inköp.

Hur ser framtiden ut?
– Vi drömmer om att BloomBoost ska bli ett starkt varumärke inom hållbar odling, även efter UF-året. Oavsett vad vi gör i framtiden, kommer vi alltid bära med oss det här projektet som ett bevis på att det går att förena miljötänk, entreprenörskap och samhällsansvar.

Alla ska ha råd att göra hållbara val, och företag ska kunna vara lönsamma utan att kompromissa med miljön. BloomBoost är vårt sätt att visa att det går.

Och deras bästa tips till den som också vill leva mer hållbart?
– Börja enkelt. Gör det som känns möjligt för dig. Det kan vara att sortera bättre, återanvända mer, ta cykeln oftare eller minska matsvinnet. Hållbarhet handlar inte om att vara perfekt, utan om att göra sitt bästa med det man har. Och ibland kan en så enkel sak som att använda gödsel från kaffesump
istället för kemikalier vara ett första steg mot något större. Det viktiga är att vi alla bidrar, på vårt eget sätt.


Så funkar det!

BloomBoost UF erbjuder en tjänst där de hämtar kaffesump från lokala verksamheter från skolor och
äldreboenden. Kaffesumpen torkas noggrant, för att undvika mögel, bevara näringsämnen och förlänga
hållbarheten. Den torkade sumpen blandas med andra naturliga material – helt utan tillsatser.

Den färdiga produkten förpackas i återvinningsbara förpackningar.

Den är en naturlig och hållbar gödsel som kan användas direkt i jorden eller blandas med vatten vid all odling, både inomhus och utomhus och ger direkt näring till växterna. När du använder produkten går näringen vidare – inget går till spillo.