Varje år slänger svenska hushåll ca 15 kilo ätbar mat per person. Dessutom hälls ca 18 kilo mat och dryck ut i vasken per person och år.

För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på 3 000-6000 kronor per år.

  • Förvara maten rätt så håller den längre, håll +4°C kylskåpet och -18°C i frysen.
  • Håll koll på vilka matvaror som finns hemma, både i skåp, kyl och frys.
  • Ställ matvaror med kort hållbarhet längst fram.
  • Använd frysen för det som börjar bli gammalt. Mycket, till exempel mjölk, grädde, bröd, ost, skinka och matrester går bra att frysa.
  • Titta, lukta och smaka innan du väljer att slänga något.
  • Spara och använd dina rester. Många små rester kan bli en perfekt plockmåltid, eller komponeras till en ny!

Bli svinn-smart och ge maten en chans till i stället. Bra för både plånbok och miljö!