Visste du att en tredjedel av all mat som produceras slängs i soporna? Svindlande eller hur? Här kommer tre tips för att ge grönsakerna nytt liv.

Trötta grönsaker? Dags för ett bad!

Har du fått en halv paprika över som börjar skrumpna i kanterna? Eller morötter som börjar bli skrynkliga och mjuka – lägg grönsakerna i en skål eller bunke med vatten. Sätt på ett lock och låt stå över natten. Vips har du färska, fräscha grönsaker nästa dag!


Plantera om roten från sallad, lök eller selleri

Köper du sallad på kruka eller sallad med roten kvar, som till exempel romansallad eller cosmopolitan är det enkelt att planera om och vänta på att nya blad ska börja växa. Skär salladen ner till några cm ovan roten och stoppa sedan ner roten i ett glas med vatten så kommer det snart upp nya små blad. Det fungerar också med purjolök, lök eller selleri.


Förvara sparrisen rätt – supertips från stjärnkocken Paul Svensson

Ta bort gummisnodden! Sitter gummi­bandet kvar runt sparrisen påskyndas förruttnelseprocessen av sparrisen. Skär sedan bort den nedersta delen av roten och ställ sparrisen i ett glas med vatten i kylen – precis som med snittblommor.