Stefan Sundström är artisten som älskar att uppträda på Visfestivalen i Västervik, hittills har det blivit ett tiotal gånger sedan debuten 1993. På fritiden älskar han att odla grönsaker på ett miljömässigt och ekologiskt sätt – där komposteringsmetoden Bokashi fått en allt större betydelse.

Foto: Emil Tjärnström

Många av kommunens invånare som besökt Visfestivalen har säkert fått uppleva Stefan Sundström på scenen åtminstone vid något tillfälle – med tanke på att artisten medverkat i ett tiotal uppsättningar av den populära traditionen.

– Jag minns premiären 1993, då var det inte solo – utan med mitt band Apache och bland annat Bengt Sändh var där också. Jag har alltid tyckt att det är roligt och trevligt evenemang och återkommer gärna igen framöver. Västervik är en väldigt fin stad, framhåller Stefan.

Han har framför allt kombinerat karriären som artist med att ge ut flera böcker , de flesta handlar om odling och kompostering. Det tillhör inte bara hans allra största intressen – utan är något han starkt brinner för ur miljömässig, klimatsmart och ekologisk synvinkel.

Stefan har skrivit flertalet böcker inom ämnet odling och livsmedelsförsörjning. ”Stefans Lilla Svarta” kom ut 2019.

– Intresset för att odla väcktes då jag och min fru Karin flyttade till ett hus på Ekerö i Mälaren 1985. När båda lyckades vara föräldralediga samtidigt med vår dotter Vanja började jag plantera morötter och palsternackor – innan jag blev en passionerad tomatodlare. Och då upptäckte jag vilken enorm skillnad det är på smaken mot de man köper i affären.

Han fortsätter:

– Jag förstod att det är vilka sorter vi odlar som är betydelsefulla för näringsinnehållet. De sorter som saluförs är framavlade för att ge en stor volym, vara tåliga för långväga transporter och se likadana ut. Inte för att vara näringsrika och de är oftast väldigt smaklösa.

Genom åren har Stefan läst många böcker om odling – och en artikel om komposterings-metoden Bokashi fick honom närmast frälst i ett nytt sätt att kompostera.

– Det handlar om att fermentera organiskt avfall. Metoden tar lite plats och på bara ett par veckor blir det ny, näringsrik jord – samtidigt som den inte minst är en vinnare för miljön. Jag var den första
i Skandinavien som skrev en bok om metoden och det är något som jag är mer stolt över än min musikkarriär i dag – för den är så mycket viktigare för oss. Vid Bokashimetoden är det viktigt att använda ett tätt kärl med lock – där grönsaksavfall blandas med matavfall, gräs, löv och annat.

– Jag brukar slänga i allt möjligt organiskt avfall, som sedan fermenteras med hjälp
av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntetiska bakterier. Jag köper oftast dessa, men går också att tillverka själv. Sedan lägger jag även i biokol – efter att ha genomfört en syrefri förbränning av ved i ett kärl med lock, bara små hål för gasen. Biokolen är en kemiskt ren kol. Stora fördelar med Bokashi är att näringen stannar kvar i jorden och därmed bygger en näringsrik jord och att den har väsentligt mycket lägre koldioxid än vanlig kompost.

– Det blir en större skörd och godare grönsaker med mycket mer smak i. Jag vill verkligen inspirera andra människor att prova och märka den stora skillnaden – samtidigt som de gör klimatet en stor tjänst, säger Stefan Sundström.


Stefan Sundström

Född: 11 juni 1960 i Stockholm.
Familj: Gift med Karin Renberg, barnen Vanja (36) och Miranda (33), samt tre barnbarn.
Bor: I ett hus på Ekerö, Stockholm.
Yrke: Artist och författare.
Verk och utmärkelser: Har släppt ett 20-tal album, fyra böcker om odling och kompostering, samt ytterligare fyra böcker om bland annat noveller, texter och memoarer. Har fått flera tunga priser och utmärkelser – som Cornelis Vreeswijk, Evert Taube- och Fred Åkerström- stipendierna. Dessutom har Stefan vunnit flera grammisar.