Hotellchefen Sigrid Persdotter och ekonomiansvarige Lars Åberg är inte bara kollegor på Gränsö Slott – utan dessutom sambos och har barn tillsammans. För paret är det lika viktigt att ta ansvar för och sträva mot en ökad hållbarhet både i arbetet med sin spa-, hotell- och restaurangverksamhet – såväl som hemma i huset.


Namn: Sigrid Persdotter (38 år) och Lars Åberg (42 år).
Familj: Gemensamma sonen David (som fyller 3 i år). Lars har två söner sedan tidigare också, John (13 i år) och Olle (10 i år).
Bor: I ett hus i Västervik.
Titel på Gränsö Slott: Sigrid är hotellchef, medan Lars är ekonomiansvarig.


Sigrid Persdotter och Lars Åberg

Med pappa Per Johansson som ägare och VD för Gränsö Slott är Sigrid Persdotter uppvuxen där.

– Familjen kom hit 1988, då jag bara var fyra år, å här har jag sprungit runt ända sedan jag var iten och har förstås många roliga minnen. Både mamma och pappa arbetade ju här och jag började sommarjobba under tonåren på både restaurangen och kaféet, berättar hon.

2004 lämnade Sigrid Västervik för att utbilda sig till socionom och bodde flera år i Malmö och Lund. Sedan återvände hon inte bara till hemstaden – utan även till Gränsö Slott.

– Först var jag lite tudelad hur jag skulle göra, men ville ge det chansen i familjeföretaget och det är absolut inget jag ångrar i dag – utan trivs jättebra och det känns verkligen i hjärtat, berättar Sigrid.

Verksamheten utökades 2009 med en komplett hotelldel och även spaanläggningen började att växa fram.

– Genom de dryga tolv åren som jag arbetat här har vi ökat från 6 000 hotellnätter per år till 12 500 och spaet har vuxit mer och mer. Det är en spännande bransch i ständig utveckling. Sedan 2020 är även sambon Lars Åberg kollega – Sigrid är hotell-chef och han ekonomiansvarig.

– Det fungerar jättebra att både arbeta ihop och bo tillsammans. Det blir en hel del jobbsnack hemma också, men det är inte så konstigt då båda brinner mycket för det här och är ju ett familjeföretag, säger Lars – som tidigare varit sjökapten och tjänstgjort inom kustbevakningen.

– Vi delar visserligen kontor, men har oftast fullt upp på varsitt håll – så vi träffas inte särskilt mycket på jobbet. Något som är extra skönt är att Lasse även sköter mycket kring IT, support med alla våra system och annat som har med fastigheten att göra. Sådant som jag tidigare ansvarade för och inte tyckte var så roliga, skrattar Sigrid. Jag trivs bäst när jag kan ägna mig åt den dagliga driften, personalen och planera för våra evenemang och stora bokningar. Därför är vi ett jättebra komplement till varandra.

De använder sig av flera tjänster från Västervik Miljö & Energis utbud – både vatten, elnät och avfallshämtning.

Sigrid Persdotter och Lars Åberg strävar efter att vara så energieffektiva som möjligt – både på sitt arbete på Gränsö Slott som hemma i deras hus i Västervik.

Gränsö Slott vill ta ett stort ansvar för miljö och hållbarhet – ett arbete som intensifierats ytterligare i takt med de kraftigt ökande elpriserna.

– När man driver en sådan här stor anläggning – med en stor relaxavdelning bestående av elva olika pooler, kallar och varma bad – är det klart att det går åt mycket energi. Men vi prioriterar starkt att minska vår elförbrukning. Bland annat genom att sänka värmen i pooler som inte används – liksom även i outhyrda rum. Vi är noga med att inte slösa med någon energi, förklarar Lars.

Han fortsätter:

– Vi har också exempelvis investerat en hel del i vattenstrypning duschar och handfat genom en ny utrustning. Något som både spar vatten och uppvärmningskostnad av vattnet. En annan betydelsefull punkt är att vi har bytt ut så gott som all belysning till betydligt miljövänligare LED. Och vi har satsat på tolv laddstolpar för elbilar.

Ett kommande stort projekt är att installera solceller på flera av taken.
Både för hållbarhetens skull och även för att dra ned ordentligt på sina skyhöga elkostnader –
som dubblerats i jämförelse mot för ett år sedan.

– Det handlar om en investering på drygt 2,5 miljoner kronor och vi vill bli så självförsörjande av elen som möjligt. För tillfället är vi i full gång att ta in offerter från företag som installerar, berättar han. Det sistnämnda håller familjen även på med hemma i sitt hus i Västervik. Men där måste taket bytas ut först, då det sitter kvar från byggåret 1975.

– Vi strävar efter att vara så energieffektiva det bara går hemma också. Där har vi exempelvis dragit ned på värmen, varje sänkt grad innebär en besparing på fem procent, och har bytt till
LED-lampor, säger Lars.

– En stor fördel för både miljö och plånbok är att vi har en gasolspis, som vi dessutom är väldigt nöjda med och kan rekommendera till andra att satsa på. Vi fyller alltid upp diskmaskinen och tvättmaskinen till max och kör dem på natten – samtidigt som vi har slutat upp att använda torktumlaren, förklarar Sigrid.

– Haha, ja, det märks på både kläder, sängkläder och handdukar att de inte är lika mjuka och sköna längre. Men det får man väl ta, ler Lars.

Paret tänker också på att inte slösa på vattnet när de duschar.

– Där är Lars allra bäst av oss. Han stänger supersnabbt av vattnet då han tvålar in sig, det blir svårslaget, avslutar Sigrid med ett skratt.