Inflyttade Samuel Hermelin stortrivs både i Västervik som stad – och sitt arbete på Västervik Miljö & Energi. Sedan april 2022 lyder hans titel GIS-ingenjör i utredningsavdelningen på Vatten – ett spännande och intressant uppdrag som är viktigt för alla kommuninvånare.


Det här är Samuel Hermelin
Ålder: 29 år.
Familj: Sambon Sofie.
Bor: I ett hus i Ekhagen, Västervik.
Yrke: GIS-ingenjör i utredningsavdelningen på Vatten hos Västervik Miljö & Energi.
Intressen: Fotboll, sport och träning i allmänhet, djur och natur, är också kul med en skön hemmakväll för att titta på tv-serier eller umgås med vänner.


Googla ordet ”GIS-ingenjör” och du får upp följande: ”Förkortningen GIS står för Geografiska Informations System. GIS-ingenjörens uppgift är att samla in, lagra och analysera den geografiska informationen samt att presentera informationen på ett överskådligt och tillgängligt sätt.

Geografisk information är data om sådant som vi ser i vår omgivning. Det kan till exempel vara information som visar var tomtgränser går, hur stora husen är och hur djupa sjöarna är. GIS-ingenjören skapar möjligheter för andra att förstå den geografiska informationen. Precis vad Samuel Hermelin gör och har gjort i ungefär ett år på VME.

– Jag arbetar på utredningsavdelningen på Vatten, där hanterar jag geografisk information – även kallade geodata – för Västerviks kommuns VA-ledningar med dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Det handlar om allt från beräkningar av ledningarnas kapacitet och hur många fastig­heter som går att koppla på dem till att beräkna ledningarnas livslängd, berättar han.

Samuel lämnade föräldrahemmet i östgötska Rydsnäs, i Ydre kommun, och pluggade fem år till civilingenjör i Stockholm. Via arbeten som ingenjör i Tranås och Linköping hamnade han i början av 2022 i Västervik. Detta efter att ha träffat sin blivande sambo Sofie, som bodde där. Nu bor de tillsammans i ett hus i området Ekhagen.

– Jag är ju uppvuxen i en liten by med bara några hundra invånare och har även bott i Stockholm – men Västervik är alldeles lagom stort för mig. Här finns allt man behöver och det är nära till fin natur, där jag gärna promenerar eller springer på fritiden.

samuel hermelin

En stor fördel är också att det är cykelavstånd till allt. Samuel sökte och fick tjänsten på VME – där han trivts jättebra sedan dag ett.

– Dels är det väldigt varierande arbets­uppgifter, samtidigt som arbetskompisarna är toppen, framhåller han.

Samuel är framför allt involverad i ett projekt före och efter – det vill säga i planerings­stadiet och sedan att lagra all information digitalt.

– Det gäller både vid anläggning av nya ledningar, som vid renoveringar av befintliga. Efteråt gör jag flera olika mätningar på plats och lägger in siffrorna i databaser med information. Men ibland händer det att jag även besöker innan det är klart för att göra exempelvis höjdmätningar så att ledningarna har rätt lutning, berättar Samuel Hermelin.

Med andra ord har han ett viktigt uppdrag när det gäller att se till att både dricksvatten, spillvatten och dagvatten fungerar på bästa sätt i Västerviks kommun.