I Sverige äter vi mycket bananer – i snitt drygt 100 bananer per person och år. Vi bjuder på tre snabba tips för att ge bruna bananer nytt liv!

RECEPT: Energigivande och mättande grön smootie med fibrer, vitaminer och mineraler (4 portioner)

2 äpplen, 1 banan, 4 dl mjölkdryck, 1 dl havregryn, 65 gr babyspenat, 1,5 tsk kanel. Blanda och mixa slätt i en blender – servera! Tips! Frys in banan i skivor så har du alltid basen för din smoothie.


RECEPT: Snabba bananplättar till frukost, lunch eller mellis.

(2 portioner): 2 bananer, 4 ägg, 1 tsk vaniljpulver, 1 krm salt.

Om du vill kan du smaksätta med kanel eller kardemumma. Gör så här: Mosa bananerna med en gaffel i en bunke, blanda med äggen och valfri smaksättning till en smet.

Tips! Mixa med stavmixer för fluffigare pannkakor. Stek i smör eller olja, ca 3 min på varje sida, och servera med valfritt tillbehör, t ex färska bär, kokosflingor, grekisk yoghurt eller en näve nötter.


RECEPT: Chokladbananbröd – det här saftiga bananbrödet får dig att längta efter gamla bruna bananer! Och om det mot förmodan blir kaka kvar – gör chokladdoppade svinnbollar till mellis eller fika på stranden!

3 dl vetemjöl, 1 dl kakao, 1,5 tsk bakpulver, 0,5 tsk salt, 1 tsk vaniljsocker, 2 dl socker, 2/4 dl rapsolja, 3 mogna bananer, 1 dl starkt kaffe, 2 dl hackade hasselnötter.

Värm ugnen till 175 grader, klä en brödform med bakplåtspapper. Mosa banerna, blanda med rapsolja, kaffe och de torra ingredienserna. Vänd i nötterna och häll i formen. Skär en banan på längden och lägg ovanpå kakan. Grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter och låt svalna helt innan du skär upp den.


Kaka över? Varför inte testa svinnbollar?

RECEPT: Svinn-bollar: Mixa överbliven mjuk kaka i matberedare och blanda med färskost till en slät deg, rulla till bollar och låt stå kallt minst 25 minuter. Doppa i smält choklad, strö över hackade nötter.

Recepten kommer från ”Matkollen! En klimatvänlig kokbok för mindre svinn och mer matglädje”.