Att återvinna är att värna om vår gemensamma miljö, och möjligheten att kunna göra det på hemmaplan förenklar och sparar både tid och energi. Från och med i höst blir det ännu enklare att göra rätt.

Inte en till! Kanske var det din spontana reaktion när du tog del av nyheten att alla hushåll från och med den 1 januari 2024 enligt EU:s avfallsdirektiv måste återvinna sitt rest- och matavfall samt förpackningsavfall separat i de hushållsnära återvinningskärlen. Inte så konstigt. Mer att sortera, ytterligare kärl att härbärgera och ännu en tömning att hålla koll på. Men vinsten det genererar i form av sparade resurser, minskat svinn, ökad återvinning och i förlängningen en bättre miljö för kommande generationer gör ändå att insatsen är överkomlig.

Målet med direktivet är att öka andelen avfall som återvinns eller återanvänds. Matavfall blir till biogas eller biogödsel, plast kan bli nya förpackningar, papper kan bli återvunnet papper, och metall kan smältas om för att användas i nya produkter.

Detta minskar behovet av att använda nya råvaror. Naturvårdsverket uppskattar att genomförandet av kraven kan innebära att totalt 400 000 ton mer matavfall från hushåll, dagligvaruhandel och restauranger kan tas om hand i Sverige varje år.

– Vi har såklart full förståelse för att de nya kraven kan innebära vissa bekymmer praktiskt för enskilda hushåll, men vi finns tillhands för att göra anpassningen så smidig som möjligt för alla, säger Petter Gustafsson, Verksamhetschef för hämtning och insamling av hushållsavfall vid Västervik Miljö & Energi.
Det nya lagkravet verkställs i tre steg.

– I etapp ett kommer vi att köra ut avfallskärl så att största delen av alla villa- och fritidshushåll får fyra
sorteringskärl med två fraktioner i varje hemma vid fastigheten. Etapp två är att ansluta och anpassa så att alla verksamheter och flerfamiljshus har möjlighet att sortera sitt avfall fastighetsnära. Och etapp tre är svåråtkomliga platser exempelvis i skärgården och vissa områden i centrala Västervik, förklarar han vidare.
Även om det är nytt för vissa kommuninvånare att ha avfallssorteringen på hemmaplan så ligger Västerviks kommun långt framme både ur ett nationellt och globalt perspektiv när det gäller återvinning.

– Redan i början av 2000-talet drog vi igång ett pilotprojekt för fastighetsnära sortering i ett par testområden i Västervik.

Petter Gustafsson

Innan dess hade hushållen en tunna för allt avfall. Även om arbetsmiljön för våra sophämtare spelade in så var huvudanledningen till den här förändringen miljöaspekten och klimatfrågan, berättar Petter Gustafsson, och fortsätter:

– Responsen från pilotområdena var positiv, och redan 2007 erbjöds alla våra kunder möjligheten att sortera sitt avfall fastighetsnära. Sedan dess har både intresset och medvetenheten kring återvinningsfrågor och på vilka sätt man som privatperson kan vara med och bidra vuxit sakta men säkert så idag har vi en hög anslutningsgrad.

Hur bra är då västervikarna på att återvinna? Jo, faktum är att Västerviks kommun ligger i framkant och majoriteten har redan full sortering vid fastigheten. För den som valt att sortera matavfall och förpackningar sedan tidigare är det bara att köra på som vanligt. På andra håll i Sverige är uppförsbacken betydligt brantare. I ungefär hälften av landets kommuner erbjuds inte invånarna alls att sortera sitt mat- och förpackningsavfall på hemmaplan.

– Branschorganisationen Avfall Sverige har lite olika index och analyser där man väldigt noggrant mäter sorteringen, och den visar att vi procentuellt är väldigt många i kommunen som återvinner. Vår anslutningsgrad var runt 75 procent redan innan det nationella lagkravet trädde i kraft, så det vi gör nu är att komplettera med de sista 25 procenten. Bland dem finns bland annat många fritidshus där bara ett fåtal haft sopsortering sedan tidigare, konstaterar Petter Gustafsson.

I samband med den nya lagstiftningen har kommunerna tagit över återvinningsstationerna, som tidigare skötts av förpackningstillverkarna. Så sedan årsskiftet är det Västervik Miljö & Energi som ser till att det är rent och städat vid återvinningsstationerna runt om i kommunen.

– Vi upplever att även den delen fungerar väldigt bra. Eftersom vi har personal som kör förbi stationerna i
princip dagligen kan vi vara lite mer snabbfotade och flexibla än vad som var fallet tidigare. Skulle det bli överfullt i en container så kan vi agera snabbt på det och utföra en extratömning med kort varsel då vi ändå rör oss i trakten. Vi är väldigt nöjda med denna förändring och vi hoppas såklart att kommuninvånarna känner likadant, avslutar Petter Gustafsson.

Text och foto: Albin Wiberg.

Fastighetsnära insamling

  • Enligt lagkrav från regeringen måste alla hushåll ha fastighetsnära insamling av matavfall och förpackningar. Från och med hösten 2024 ska alla villor och fritidshus kunna sortera ut sitt matavfall, restavfall, förpackningar av papper, metall, plast, glas och tidningar/returpapper, för att sedan lämna dem i anslutning till bostaden.
  • Alla som idag har ett annat abonnemang kommer få fastighetsnära insamling (FNI). FNI ingår i ditt avfallsabonnemang.
  • I Västervik använder vi oss av fyra stycken 2-fackskärl, för att på mest hållbara sätt samla in de material som ska omhändertas och återvinnas. Införandet sker successivt i hela landet. Senast 1 januari 2027 ska det vara infört i hela Sverige.