Äntligen planteringstider! Vi besöker Lindas Trädgård i Gamleby för att få tips om en mer vattensmart trädgård. Vad ska man tänka på när man vattnar, vilka växter tål torka, ger skugga och bidrar till en skönare utemiljö? Följ med!

Rätt växt på rätt plats, verkar vara hemligheten. Det finns växter för alla förutsättningar av både plats och jord, menar Linda Öhrvall som driver Lindas Trädgård sedan 13 år tillbaka och för andra säsongen på gården i Segelrum.

Bland växthusen smyger katterna Sixten och Sune omkring. Det lyser av färgglada växter i underbara kulörer och Linda visar hur växterna är organiserade efter hur torktåliga de är. Bara att välja och vraka efter sina egna förutsättningar alltså.

Här finns ett brett utbud med allt från perenner till sommarblommor, träd, buskar, krukor och tillbehör. Leena-Kaisa Linderson är en av tre heltidsanställda och ansvarig för perenner, träd och buskar.

Förutom att hon är utbildad trädgårdstekniker har hon ägnat sig åt trädgårdsskötsel på fritiden under i stort sett hela livet.

– Det är avkopplande för huvudet, säger hon.

– Leena-Kaisa kan allt om allt, ler Linda. De har jobbat ihop i 12 år och det märks att kollegorna trivs med jobbet.

– Våren är en favorittid, säger Linda. Hit kommer människor av lust och av glädje!

För naturlig skugga och för att skapa rum i trädgården slår Linda ett slag för häckar, till exempel Thuja, men även buskar som Pärlbuske, Djävulsbuske, Syrén och Ölandstok är torktåliga.

– Och var inte rädd för att perennerna torkat ut, de kommer igen nästa år ändå, säger Leena-Kaisa.

– Det finns massor med växter som tål torka bra, det finns till och med torktåliga rosor. Och blåbär är super-torktåliga!

På frågan om det vanligaste misstaget kunderna gör tar hon upp att det är viktigt hur man vattnar växterna.

– Ett vanligt misstag är att vattna på dagen, då kan plantan inte ta upp fukten lika bra. Vattna morgon eller kväll och vattna direkt på jorden.

Blommor är till för alla. Har man ingen trädgård tipsar Linda om att hänga upp ett vackert arrangemang till exempel i ampel. Det finns allt från blommor på stam till klätterväxter som passar både i fönstret och till balkong.

– Vi hjälper gärna till! Det man kan tänka på är att träd passar mindre bra i kruka, eftersom de behöver vinterförvaras. Har man begränsat med plats kan sommarblommor vara ett bättre alternativ, avslutar Linda.