Välkommen till det femte numret av vår lokala hållbarhetsguide Glokalt!

Begreppet Glokalt handlar om att det vi alla gör på det lokala planet påverkar klimat och miljö globalt. Vi på Västervik Miljö & Energi vill göra det enkelt för dig som kund att använda dig av de tjänster som vi levererar och förenkla för dig att leva på ett hållbart sätt.


Denna gång är temat vårt viktigaste livsmedel – nämligen vatten. Vi vill visa hur vi på ett hållbart sätt jobbar med att värna om den långsiktiga tillgången av vatten – och den stora betydelsen att leverera en produkt av hög kvalitet till alla kommunens invånare.

Vad gäller vårt hållbarhetsarbete är vi mycket glada och stolta över våra siffror i det oberoende konsult- och forskningsföretaget Profus klimatbokslut för energiföretag. Denna presenterar inte bara företagets tillförda utsläpp – utan också hur energiföretaget undviker andra utsläpp i samhället.

Enligt deras beräkningar var vi under 2022 klimatpositiva i storleks­ordningen att vi undviker koldioxidutsläpp som motsvarar en flygresa tur och retur till Köpenhamn för alla Västerviks kommuns invånare! En av flera förklaringar där är de mycket klimatpositiva fördelarna med att vi framställer fjärrvärme av bio- och avfallsbränsle.

I det här numret vill vi också lyfta fram vår samarbetspartner Västervik Resorts hållbarhetsarbete.
Hoppas du får en trevlig läsning och jag vill också passa på att önska en glad sommar till er alla!

Torbjörn Svahn
VD, Västervik Miljö & Energi