Vill du ha tips hur du kan sänka din elförbrukning eller behöver hjälp med att hitta energiläckage? Då kan du kostnadsfritt anlita Mikael Nyman, energi- och klimatrådgivare på Västerviks kommun. Han finns där för alla målgrupper – och vi hängde med under ett besök på Gränsö Slott.


Oavsett om det handlar om privatpersoner, företag, föreningar eller någon annan form av organisation går det bra att utan kostnad kontakta Mikael Nyman på Västerviks kommun.

– Jag svarar på frågor om energi och klimat via telefon och mejl – och åker också runt till alla typer av målgrupper för att hjälpa till på plats när det behovet finns. Det kan vara exempelvis att upptäcka eventuella energiläckage – som genom ventilationen, ett fönster eller annat, berättar Mikael.

Allt kretsar kring att hjälpa kunderna att spara energi – inte minst i dagens tider med höga elkostnader.

– Vanligt förekommande är tips och råd vad gäller värmesystem och på senare tid allt oftare om solcellsanläggningar och att hitta rätt där. Då är det en stor fördel att jag är kommersiellt obunden, framhåller han.

Mikael Nyman

Mikael har besökt Gränsö Slott tidigare – senast i samband med deras investering av laddstolpar till elbilar – och nu var det dags igen.

– Vi har ju en stor anläggning som kräver mycket energi, inte minst spaavdelningen med all uppvärmning av pooler och bassänger. Under ett år gör vi åt ungefär 1,5 miljoner kilowattimmar, så det finns mycket att trimma för att få ned kostnaderna. Då är det fantastiskt bra att vi kan få hjälp av en expert, utan att behöva betala något för tjänsten, menar Lars Åberg, ekonomiansvarig på Gränsö Slott.

Mikael gick bland annat runt med en värmekamera för att för­söka upptäcka energiläckage och studerade deras värmepumps­anläggning.

– Ofta går det att skruva på den befintliga anläggningen för att minska kostnaderna. Vi bollade flera olika frågeställningar, som hur man bäst kan täcka utomhusbassängerna på vintern. Det smiter ju i väg mycket energi då, menar han.

Uppdraget som energi- och klimatrådgivare utgör 70 procent av Mikaels tjänst på kommunen.

– Jag har jobbat med detta i tolv år och sedan elpriserna började stiga hör allt fler av sig. Jag försöker att hinna med besök när det behövs så snart som möjligt. Eftersom jag ansvarar för hela Väster­viks kommun blir det en del resor och åker jag till exempelvis Loftahammar bokar jag in fler besök i närområdet samma dag, förklarar Mikael Nyman.