På gång mt en förstärkt samverkan för ett mer hållbart samhälle.

Västervik Resort har regionens största solcellsanläggning som producerar 420 000 kilowattimmar per år – och ett tiotal elbilar som drivs av självförsörjande energi. Hållbarhetsarbetet är en allt viktigare del för Nordens till ytan största camping­anläggning – liksom en ökad tillgänglighet.

– Havet är en otroligt stor tillgång för oss och vi ska skapa en större tillgänglighet på våra skärgårdsöar, säger VD:n Tommy Abrahamsson.

Västervik Resort är en ostkustpärla som förgyllt somrarna för svenska och utländska familjer ända sedan 1933 (fram till 2008 under namnet Lysingsbadet). Det femstjärniga bad- och semesterparadiset är Nordens till ytan största campinganläggning – med sina 96 hektar. Något som motsvarar inte mindre än 180 fotbollsplaner.

Västervik Resort lockar ungefär 240 000 gästnätter per år. Under högsäsong är det inte ovanligt att uppåt 8 000 personer befinner sig på området samtidigt, varav cirka 5 000 boende på anläggningen.– Vi blir som ett samhälle i samhället, som en egen liten bubbla. Därför är det av högsta vikt att vi strävar efter att vara ett hållbart resmål i så stor utsträckning som bara möj­ligt – när det gäller allt från energi till sophantering, framhåller Tommy Abrahamsson.

Han fortsätter:
– Den vackra skärgårdsmiljön med Östersjöns havsvatten är den viktigaste resursen vi har – och som vi vill ta ännu mer tillvara på framöver. Vi kommer att satsa och profilera på att göra bland annat Korpaholmarnas sju skärgårdsöar ännu mer tillgängliga för våra gäster. Det ska vara enklare att exempelvis grilla på klipporna och att hitta små egna badvikar. Arbetet gäller även för att få fler besökare till skärgården under vårarna och höstarna – som också är väldigt fina, framhåller Tommy Abrahamsson.

Redan i dag har man regionens största solcellsanläggning – som producerar 420 000 kilowattimmar per år. Och de tiotalet bilar som körs på området drivs samtliga av egen el från solcellerna.

– Solcellsanläggningen är otroligt fördelaktig både ur ett hållbarhets och eko­nomiskt perspektiv. Det mest positiva är att den producerar som mest el när vi har som mest antal besökare här och lägger man till att den försörjer våra elbilar med energi blir det ännu mer klimatsmart.

Tommy lyfter även fram maskoten Lysse – som också bidrar till att höja hållbarhetsfokuset. – Lysse tycker om att hänga och ha roligt med barnen i en massa olika aktiviteter som vi erbjuder. Men han pratar också med dem om hur viktigt det är att exempelvis hålla rent i naturen.

Något som är mycket betydelsefullt är samverkan mellan olika parter – och att tillsammans bidra till en långsiktighet som skapar ett hållbart Västervik nu och i framtiden.

Genom samverkan skapar vi synergier för gemensamma hållbarhetsmål.

Tommy Abrahamsson, VD för Västerviks Resort

– Vi ser att vi kan få mycket professionell hjälp från Västervik Miljö & Energi och genom samverkan skapa synergier för gemensamma hållbarhetsmål. Det kan gälla bland annat sortering, sophämtning och att vara mer energieffektiva. Vi har nästan 200 fastigheter på anläggningen, varav ungefär 170 stugor, som det gäller även när det inte är säsong att utnyttja på ett hållbart, energieffektivt och innovativt sätt, poängterar Tommy Abrahamsson.


Det här är Västervik Resort

Öppnade: 1933 – då under namnet Lysings­badet. 2008 formades camping- och badanläggningen om till ett kommunalt bolag och bytte till Västervik Resort AB.

Olika boendealternativ: 166 stugor & villavagnar, 900 campingplatser och 16 studiolägenheter.

Antal restauranger: 3.

Upplevelsebad och spa: Öppnade 2014. Innehåller tempererade utomhus- och inomhuspooler, jacuzzis, bastur, häftiga vågströmmar, en babypool och fem vattenrutschbanor.

Övrigt utbud: Äventyrsgolfbana på konstgräs med 18 hål, en niohålsbana i golf, fyra padelbanor, en beachvolleybollplan, hoppborg och luftkuddeland för barnen. Möjlighet att hyra kajak och SUP.